Ravintohiivahiutale, joka tunnetaan myös nimellä oluthiivahiutale (englanniksi nutritional yeast), on luontaisesti runsaasti B-vitamiineja sisältävä kuivatuote. Hiutale on ollut suosittu erityisesti vegaanien keskuudessa sen B-vitamiinipitoisuutensa vuoksi, mutta se sopii kaikille osaksi tasapainoista ruokavaliota. 

Ravintohiivahiutale sisältää B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-vitamiineja, foolihappoa ja sinkkiä, joiden lisäksi Makrobios-ravintohiivahiutaleessa on myös B12-vitamiinia. Hiutaleet ovat myös hyvä proteiinin ja hivenaineiden lähde. 

Makrobios-ravintohiivahiutaleet ovat laktoosittomia, gluteenittomia ja sokerittomia, eivätkä ne sisällä mitään eläinperäisiä ainesosia, eli ne ovat täysin vegaanisia. Nimestään huolimatta ravintohiivahiutale ei turvota vatsaa, eikä se sovellu leivonnaisten kohottamiseen, sillä sen sisältämä hiiva on inaktivoitu, joten se ei aloita lainkaan käymisprosessia. 

 

Ripottele rohkeasti

Ravintohiivahiutale on kuivatuote, joka löytyy ravinnerikkautensa vuoksi usein kaupan lisäravinnehyllyltä. Sen maku on ihanan pähkinäinen, sekä paahteisen juustoinen, ja se sopii loistavasti sellaisenaan lisättäväksi esimerkiksi keittojen ja pastojen päälle tai aamiaisella myslin, puuron, jugurtin ja viilin joukkoon. Se sopii mainostii myös salaattien päälle tai smoothien joukkoon. 

Makrobios-ravintohiivahiutale valmistetaan Saccharomyces cerevisae-hiivasta, joka kasvatetaan ravintorikkaassa melassilioksessa, jolloin hiivan maku säilyy ihanan pehmeänä. Hiivan hellä kuivaus säilyttää tuotteen ravintoarvon rikkaana. 

Hiutaleiden sisältämä ravintoarvo säilyy parhaiten, kun ne ripotellaan lämpimän ruuan päälle ilman kypsennystä.  Hyvä päiväannos ravintohiivahiutaleita on 1-2 ruokalusikallista. 

Kokeile Makrobios-ravintohiivahiutaleita sellaisenaan tai inspiroidu vegaanisesta cashew-parmesaanista, jonka ohjeen löydät täältä!