Tiesitkö nämä faktat pähkinöistä? Valjasta pähkinät palvelemaan elimistöäsi parhaalla mahdollisella tavalla valmistamalla pähkinät oikein. Ota pähkinätietous haltuun ja lue alla oleva artikkeli!

 

Pähkinät sisältävät runsaasti energiaa, hyviä rasvoja, kuituja ja proteiineja. Pähkinöiden ravintoaineissa on kuitenkin eroavaisuuksia. Pähkinät sisältävät runsaasti hyviä rasvoja, mutta niiden monityydyttymättömät rasvat eivät kestä paistamista kovin hyvin. Siksi pähkinät kannattaa lisätä lämpimään ruokaan vasta viimeisenä. Kevyesti paahtaminen korostaa pähkinöiden ja manteleiden makua, mutta paahtaminen kannattaa tehdä nopeasti ravintoarvojen säilymiseksi.

Monien pähkinöiden, siementen ja palkokasvien pinnalla on entsyymi-inhibiittoreita, jotka estävät kasvia itämästä ennenaikaisesti ja auttaa kasvia säilyttämään ravintoaineensa. Elimistössä entsyymi-inhibiittorit estävät myös tiettyjen hivenaineiden ja proteiinien imeytymistä ja vaikeuttavat ruuansulatusta, joten liottamalla saat pähkinöiden sisältämät ravintoaineet hyötykäyttöön ja vähennät vatsavaivoja.

Jokaisella pähkinällä on omat liotusaikansa, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää muutaman tunnin vähimmäisliotusta. Pähkinöissä on myös ruuansulatusta hidastava vaikutus, joten syömällä hiilihydraatteja pähkinöiden kanssa, saat pidettyä verensokerisi tasaisempana.

 

Hasselpähkinä

Hasselpähkinä on erinomainen verensokerin säätelyyn ja edistämään suoliston toimintaa. Sadassa grammassa hasselpähkinää on proteiinia 14,1 grammaa, rasvoja 61 grammaa ja hiilihydraattia vain 3,4 grammaa.

Hasselpähkinät sisältävät runsaasti E-vitamiinia ja jo kourallinen (noin 30 grammaa) kattaa päivittäisen E-vitamiinintarpeen.

 

Saksanpähkinä

Jos valitset vain yhden pähkinän, valitse saksanpähkinä. Saksanpähkinöitä kutsutaan aivopähkinöiksi, ei pelkästään sen aivoja muistuttavan muodon vuoksi, vaan siksi, että ne sisältävät runsaasti polyfenoleita, eli kasviyhdisteitä, jotka vähentävät tulehdusta ja oksidatiivista stressiä ikääntyvissä aivoissa.

Sadassa grammassa saksanpähkinää on proteiinia 15,2 grammaa, rasvoja 65,2 grammaa ja hiilihydraattia 3,2 grammaa. Pähkinöistä juuri saksanpähkinässä on korkein antioksidanttipitoisuus ja ne sisältävät pähkinöistä eniten kasviperäistä omega-3:ea.

Saksanpähkinöiden monityydyttymättömät rasvat eivät kestä kuumentamista, joten lisää ne ruokaan juuri ennen tarjoilua. Saksanpähkinät kannattaa säilyttää suojassa auringonvalolta, jotta niiden rasvat eivät pääse härskiintymään.

 

Cashew-pähkinä

Cashew-pähkinä on proteiinirikas pähkinä ja sadassa grammassa cashew-pähkinää on proteiinia jopa 20 grammaa. Cashew-pähkinä on hyvä kivennäis- ja hivenaineiden lähde. Cashew-pähkinät sisältävät magnesiumia, joka on hyvä lihaksille ja hermostolle, joten voisiko cashew-pähkinää kutsua urheilijoiden pähkinäksi sen proteiinirikkaan ja lihaksille hyvää tekevän vaikutuksensa vuoksi?

Cashew-pähkinät sisältävät K-vitamiinia, jolle ei ole Suomessa virallista saantisuositusta. K-vitamiini on veren hyytymiseen vaikuttava vitamiini.

 

Parapähkinä

Parapähkinä on luonnollinen seleenin lähde ja jopa yksi parapähkinä vuorokaudessa riittää tyydyttämään päivittäisen seleenin tarpeen. Seleeni auttaa hiusten ja kynsien pysymistä normaaleina, joten parapähkinä on hyvä luontainen keino varmistaa tarpeellinen seleenin saanti. Parapähkinän saantisuositus on yksi parapähkinä vuorokaudessa.

Parapähkinä sisältää proteiinia, 14,3 grammaa sataa grammaa kohden, ja rasvoja jopa 66,4 grammaa.

 

Mantelit

Vaikka manteli ei pähkinä olekaan, sen hyvää tekevät vaikutukset ovat pähkinöiden veroisia. Manteli tekee hyvää kauneudelle ja siinä on tärkeitä kivennäisaineita ja vitamiineja, kuten rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja E-vitamiinia.

Sadassa grammassa manteleita on proteiinia 24,1 grammaa, rasvoja 51,2 grammaa ja hiilihydraattia 6,6 grammaa.