Tiesitkö, että “vita” on latinaa ja tarkoittaa elämää?

Elimistömme tarvitsee päivittäin vitamiineja ja hivenaineita toimiakseen normaalisti. Koska elimistömme ei pysty valmistamaan vitamiineja itse (D-vitamiinia lukuunottamatta), tulisi niiden saannista huolehtia päivittäin syömällä monipuolisesti ja terveellisesti. Monivitamiini on hyvä lisä monipuolisen ruokavalion tueksi.

Alla vitamiini-muistilista, johon listasimme tärkeimmät vitamiinit sekä niiden merkitykset elimistömme toimintaan. Listasimme myös ruoka-aineita, jotka sisältävät runsaasti kyseistä vitamiinia. Makrobios Monivitamiini sisältää kaikkia alla listattuja vitamiineja. 

 

C-vitamiini

C-vitamiini eli askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini, jota ihminen tarvitsee päivittäin, sillä elimistö ei varastoi vesiliukoisia vitamiineja vaan niiden säännöllinen saanti täytyy turvata.

C-vitamiini edistää myös normaalia immuunijärjestelmän toimintaa, kollageenin muodostumista, energia-aineenvaihduntaa, hermoston normaalia toimintaa ja normaaleja psykologisia toimintoja. C-vitamiini edistää myös solujen suojaamista hapettumisstressiltä sekä auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. C-vitamiini edistää myös E-vitamiinin palautumista pelkistyneeseen muotoon ja lisää raudan imeytymistä. C-vitamiinia tarvitaan kalsiumin ja raudan imeytymiseen ja se auttaa erityisesti ei-hemiraudan imeytymisessä.

C-vitamiinin liian vähäinen saanti aiheuttaa väsymystä ja infektioherkkyyttä, ja sen pitkäaikainen puute voi johtaa keripukkiin. Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat sitrushedelmät, ruusunmarjat, paprika, persilja ja peruna.

 

E-vitamiini

E-vitamiini toimii antioksidanttina ja edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä. E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joten se varastoituu elimistöön ja sen puutos onkin nykyään harvinaista. E-vitamiinin puutosta esiintyy lähinnä pienikokoisilla vastasyntyneillä ja suolisto- tai maksasairauksista kärsivillä ihmisillä.

Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat kasviöljyt, täysjyväviljat ja pähkinät. Myös auringonkukkaöljy ja manteli ovat erinomaisia E-vitamiinin lähteitä. C-vitamiini edistää E-vitamiinin toimivuutta kehossa.

 

A-vitamiini

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka osallistuu muun muassa näköaistimuksen syntyyn ja immuunijrjestelmän normaaliin toimintaan. A-vitamiini edistää myös ihon, limakalvojen ja immuunijärjestelmän pysymistä normaalina sekä edistää normaalia rauta-aineenvaihduntaa. A-vitamiini osallistuu myös solujen erikoistumisprosessiin.

Parhaita A-vitamiinin lähteitä ovat maksa, maitotuotteet ja kananmunan keltuainen. Kasviperäisistä tuotteista kuivattu merilevä, kasvirasvalevitteet ja porkkana sisältävät A-vitamiinia. A-vitamiinilisää ei suositella raskaana oleville.

D3-vitamiini

Iholla muodostuu D3-vitamiinin esiastetta, joka aktivoituu ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta D3-vitamiiniksi. D-vitamiini vaikuttaa suolistossa ja se lisää kalkin ja fosfaatin imeytymistä ja turvaa luustolle sen tärkeiden rakennusaineiden saannin. Pimeän aikaan D3-vitamiinin saanti on suositeltavaa turvata lisäravinteen avulla, sillä kesällä saatu D-vitamiinivarasto loppuu muutamassa kuukaudessa.

D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän pysymistä normaalina ja edistää normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä. Hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat kala, vitaminoidut maitotuotteet sekä margariinit ja kasvirasvalevitteet.

B-vitamiinit

B-vitamiineja on kahdeksan erilaista ja niillä jokaisella on oma tehtävänsä elimistön toiminnassa. B-vitamiinit ovat vesiliukoisia vitamiineja, eivätkä ne kerry elimistöön B12-vitamiinia lukuunottamatta, joka voi varastoitua maksassa jopa neljä vuotta. Tämän vuoksi B12-vitamiinin puute ei ilmene heti vitamiinin saannin päätyttyä, esimerkiksi vegaaniseen ruokavalioon siirtyessä. B-vitamiinien saanti kannattaa turvata monipuolisella ruokavaliolla, sillä B-vitamiinin saanti on helpompi turvata kuin puutoksen hoito.

Useimmat B-ryhmän vitamiineista osallistuvat elimistössä energiaravintoaineiden eli hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen aineenvaihduntaan. Hermoston toiminaan liittyvistä vaikutuksista on näyttöä tiamiinilla, niasiinilla ja B6-vitamiinilla.

B-vitamiinien puutostila on harvinaista, mutta erityisesti vegaanista ruokavaliota noudattavien kannattaa huolehtia B-ryhmän vitamiinien saannista. B-vitamiinien puutos tuntuu voimattomuutena ja väsymyksenä, jonka lisäksi muisti-ja keskittymishäiriöt voivat kertoa B-vitamiinien puutoksesta.

Hyvä B-vitamiinin lähde on esimerkiksi Makrobios-ravintohiivahiutaleet. Myös täysjyvätuotteet sisältävät runsaasti B-vitamiineja, jonka lisäksi hyviä B-vitamiinin lähteitä ovat maitotuotteet, pavut, idut, mantelit, pähkinät, siemenet, maksa ja luonnonriisi, sekä tummanvihreät kasvikset kuten parsakaali. 

 

Foolihappo

Foolihappo, eli B9-vitamiini, on välttämätön ihmisen punasolunmuodostukselle. Foolihapon suoloja eli folaatteja on ravinnossa ja niiden määrä vähenee ravintoa kuumentaessa.

Foolihappo toimii kiinteässä yhteistyössä B12-vitamiinin kanssa. C-vitamiinin, raudan tai sinkin puutos saattavat heikentää foolihapon hyväksikäyttöä elimistössä. Maksa, pinaatti, kikherneet, kananmunat sekä pavut ovat hyviä foolihapon lähteitä. 

 

Makrobioksen laadukas Monivitamiini on valmistettu Suomessa, ja on tämän lisäksi laktoositon ja gluteeniton. Monivitamiinit löytyvät hyvin varustelluista K- ja S- kaupoista.